hahahaha... aku rasa aku dah banyak makan semut kot. hari tu semangat aku nak buat entri pasal gathering berbuka puasa dengan Tawau Webteam™ ni. tiba-tiba lupa lak... hahahaha...

ok2.. jumaat yang lepas, blogger-blogger Tawau di bawah group Tawau Webteam™ telah mengadakan gathering yang bertemakan jamuan berbuka puasa di McDonald Tawau. bilangan yang hadir adalah 6 orang termasuk aku... hehehe... memang tak ramai yang hadir sebab kebanyakan blogger Tawau yang belajar di luar negeri belum pulang ke tanah air... hahaha... so harap lepas ni akan ada lagi gathering lepas semua blogger Tawau dah pulang ke Tawau. lagi ramai lagi meriah kan?.. hehe...
Read More
LAGU TEMA KEMERDEKAAN MALAYSIA KE-55 2012 | JANJI DITEPATI | hhmmm.. dalam menempuhi bulan ramadhan yang mulia ni, kita juga akan menyambut kemerdekaan negara yang ke-55 dalam bulan ogos ni. tahun lepas pun lebih kurang sama kan? kita sambut raya dan merdeka sekali. ulangtahun kemerdekaan pada tahun lepas disambut dengan meriah dan penuh semangat patriotik. 

Read More

semalam masa tengah lepak kat kedai makan ngan kawan-kawan aku, aku baru perasan ada perlawanan persahabatan Malaysia vs Singapura yang ditayangkan di Astro Arena. Singapura jadi tuan rumah perlawanan tu. 

mula-mula memang teramat bangga la sebab Malaysia dah dapat score 2 mata berbanding pasukan singapura yang belum menjaringkan gol lagi (masa aku start nonton tu la...). dengan beberapa percubaan pasukan singapura berjaya dipatahkan, memang superb la...
Read More
aku ni tak la femes macam abang ben, mahupun trafik beribu macam blog beautifulnara, tapi apa yang aku tau, ilmu dan pengalaman yang aku dapat, aku cuba berkongsi bagi manfaat kita bersama. mungkin sebelum ni korang dah muak baca semua tips untuk blogger, terutamanya untuk blogger baru yang kita gelar newbie.
Read More
dalam arus pemodenan dunia sekarang dan tumpuan yang semakin tinggi pada penggunaan gadget, Malaysia juga tidak mahu ketinggalan dengan memperkenalkan tablet 1Malaysia pad. tablet keluaran Maltechpro Sdn Bhd ni akan mula dijual bermula bulan hadapan dengan harga RM999 bagi 999 unit pertama.
Read More
pernah tak korang jumpa perkataan 'block all www.lamanweb.com results' kat google search macam ni?;


benda ni sebenarnya dah dilancarkan sejak 11 March 2011. tapi mungkin ramai lagi yang belum tahu akan perkara ini, so tak salah untuk aku ulas lebih lanjut mengenai perkara ini.
Read More

rentas budaya uum-upsi-unimap 2012
kostum kami untuk tarian andung-andung

hari ahad yang lepas (20 Mei 2012) telah diadakan program rentas budaya antara 3 buah universiti iaitu Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI), Universiti Utara Malaysia (UUM) serta Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) yang bertempat di UUM. 

dalam program rentas budaya ni, 3 buah universiti ni membawa pelajar mereka untuk mempersembahkan pelbagai jenis persembahan seperti nyanyian, band, tarian, akustik dan lain-lain. program ni lebih kurang pertukaran budaya jugak la... UniMAP bawak 8 orang pelajar untuk persembahan tarian dan seorang untuk nyanyian.
Read More
pada 11 May 2012 yang lepas (lama dah, baru nak tulis dalam blog... hehe~..) telah diadakan Anugerah Gemilang Siswa (AGS) Universiti Malaysia Perlis 2011 yang diadakan di dewan kapitol, kangar. tujuan AGS ni adalah untuk memberi pengiktirafan dan anugerah kepada pelajar-pelajar Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) yang telah memberikan sumbangan dan khidmat cemerlang dalam bidang sukanserta kebudayaan (nasyid, boria, tarian, nyanyian dan lain-lain).

apa kena mengena aku dengan anugerah ni? aku terima anugerah ke? hahaha... tak la.. aku terlibat untuk membuat persembahan tarian pembukaan untuk malam AGS ni. malam tersebut memang meriah dengan persembahan Ainan Tasneem, persembahan band, cabutan bertuah, tarian moden oleh pelajar cina, tarian pembukaan serta tarian india oleh pelajar india. 

tahniah kepada pelajar yang telah menerima anugerah dalam malam AGS ni... harap-harap pada masa akan datang, datang la pulak giliran aku... :p.. amin~... :)

anugerah gemilang siswa unimap
persembahan pembukaan
aku yang berangan-angan nak menang award.. :p
bersama coach tarian

Read More
google penguin
APA ITU GOOGLE PENGUIN | google penguin? apa tu? google penguin ni adalah satu lagi algoritma enjin carian terkenal yakni google, dilancarkan bermula 24 April 2012. bagi blogger yang jujur dalam penulisan blog dan tidak menggunakan sebarang trick untuk naik dalam SEO, korang patut mula risau sebab google penguin kini mula bertindak!

sebelum ni, google sudah pun mempunyai algoritma untuk enjin carian mereka, yang mereka beri nama google panda. tapi tak lama selepas google panda dilancarkan, mereka mula melancarkan google penguin. nampaknya google sudah semakin tegas dalam menjaga reputasi mereka
APA ITU GOOGLE PENGUIN?
google penguin adalah algoritma yang dihasilkan oleh syarikat google untuk memberkas serta menjatuhkan laman-laman web yang menggunakan 'jalan singkat' untuk meningkatkan SEO blog mereka melalui keyword stuffing dan link schemes. mereka telah menggunakan cara yang tak bermoral untuk menaikkan pagerank mereka, dan mereka tak layak mendapat pagerank yang tinggi sedangkan isi blog mereka lebih kepada link spam.

contoh keyword stuffing 
contoh link spam
KEBAIKAN GOOGLE PENGUIN
dengan adanya google penguin ni, pengguna google search seperti kita tak akan sesat lagi ke mana-mana blog yang takder kaitan langsung dengan apa yang kita cari. kita taip benda lain, tapi lain yang kita jumpa. kadang-kadang laman web yang kita jumpa tu takder kaitan pun dengan apa yang kita cari. cari pasal resepi masak-masak, dapat cara nak tukar lampin bayi. erk?

so, lepas google penguin ni keluar daripada sangkarnya, diharapkan hasil pencarian google akan lebih berkualiti. hehe...
TERKENA GIGITAN GOOGLE PENGUIN?
korang rasa blog korang bersih daripada sebarang penipuan dan link spam? rileks... google ada menyediakan borang feedback untuk korang memberi maklumbalas sekiranya korang rasa blog korang tak sepatutnya terkena gigitan google penguin. korang boleh dapatkan borang tu kat sini;

sekiranya korang terjumpa blog yang menggunakan taktik-taktik kotor yang aku terangkan tadi, tapi tak terkena efek google penguin, korang boleh buat laporan kat;
CARA MENGELAKKAN TERKENA GIGITAN GOOGLE PENGUIN
1. elakkan teks dan link tersembunyi,
2. elakkan menggunakan redirect tersembunyi
3. jangan hasilkan entri/blog dengan kata kunci yang tidak releven
4. jangan hasilkan entri/blog, domain dan sub-domain dengan isi yang sama/duplicate

ada banyak lagi cara. satu cara yang pasti adalah, berblog dengan jujur... :)
kesimpulan
sebenarnya banyak lagi kelemahan dalam google penguin ni. hasil kerja sang penguin tidaklah begitu tepat. masih banyak blog yang menggunakan keyword stuffing dan link spam masih bebas bermaharajalela di rank yang tinggi dalam google search. tetapi diharapkan pada masa akan datang, pencarian google akan lebih berkualiti.

blog aku ni pun sebenarnya dah terkena gigitan google penguin ni. ada beberapa entri aku yang sebelum ni muncul kat page 1 dalam enjin carian google, tiba-tiba jatuh. kalau setakat jatuh ke page 2 atau 3, boleh terima la... ni dah jatuh ke page 5-6... huhu~.. mungkin sebab sebelum ni aku guna widget busuk.org.. sebab tu la kot. huhu~...

sumber carian: sumber 1, sumber 2, sumber 3

Read More


Pertandingan aerobikthon 2012 merupakan kesinambungan acara/aktiviti kecergasan yang dianjurkan oleh bahagian pembangunan sukan, jabatan belia dan sukan negara sempena sambutan hari belia negara. sehingga kini, pelbagai program dan aktiviti kecergasan telah dijalankan untuk meningkatkan pendedahan dan pengetahuan dalam bidang kecergasan dan kesihatan.

justeru itu, usaha-usaha memastikan semua golongan terutamanya golongan belia dididik ke arah pembangunan khasnya melalui aktiviti senamrobik perlu disebarkan ke seluruh negara tanpa mengira lokasi dan penduduknya.  program ini berkonsepkan 'Fun & Fit' yang memberi peluang penyertaan secara menyeluruh serta membentuk masyarakat yang cergas, sihat dan bersatu serta pada masa yang sama boleh bergembira.

program ini akan dilaksanakan pada 27 Mei 2012 melibatkan 4 komponen aktiviti iaitu senam cergas, hi lo, hip hop dan latin dan dibahagikan kepada 2 kategori penyertaan iaitu terbuka dan remaja. acara ini akan dijalankan selama 3 jam tanpa henti dan diketuai oleh instruktur kecergasan senamrobik yang dilantik oleh penganjur. bagi kategori terbuka, masa pertandingan adalah 2 jam dan kategori remaja (12-17 tahun) selama 1 jam. setiap kumpulan penyertaan terdiri daripada 5-6 orang peserta dan dibahagikan mengikut petak-petak yang disediakan.

jom sama-sama memeriahkan hari belia negara tahun ni!! :)

Read More
I don't know why, but it seems like Mia Sara Nasuha is quite famous nowadays. I wrote an entry about ‘sekali lagi’, a movie played by Shaheizy Sam, Lisa Surihani and Mia Sara Nasuha before. Lisa Surihani and Mia Sara Nasuha has brought many visitor to my blog although I only mention their name once or twice! So, I decided to share with you some of the pictures of Mia Sara Nasuha. I love these pictures! She is adorable... 

mia sara nasuha

mia sara nasuha

mia sara nasuha

mia sara nasuha

mia sara nasuha

mia sara nasuha

note that i am not the owner of these picture. i did not own the copyright. i just share them because these picture of mia sara nasuha is so cute! hehe... 

Read More


In my entire life, I had watched many movies in various type of genre which is horror, action and many more. The one that I prefer the most is ‘real steal’.  This movie is about a man, Charlie Kenton (Hugh Jackman) who is an ex-boxer, fighting for his dream to be a champion in the robot fight when he finally met his son, Max Kenton (Dakota Goyo). They fight together in order to achieve their dream with the robot that they had found, which they called Atom. There are several moral values that that we could learn from this movie.

Firstly, we must not give up in everything we do, although there will be many obstacles as well as failure. We must do anything we can and try harder to achieve our goal. In this movie, Charlie had faced many obstacles in his robot fight. He had lost in the fight for several times and he even lost the fight between his robot and a bull but he is never giving up. He wanted to try again and push harder to achieve his dream.

Secondly, we must be prepared for anything that we do. When we are working on something, we must be fully prepared, focus and the things must be planned well. In this movie, the reason that Charlie always fail in his fight is he was not well prepared in his fight. In his first robot fight with the bull, he is not ready and focussing in the fight. He is distracted by the audience, thinking that he already won.  Finally, he lost. Same goes to his fight at the underground. He did not know what skills that his robot can do, he did not know his robot well. Still he wanted to put his robot in a fight. That is why he is losing a lot of fight.

Thirdly, the love between a father and a son will never be broken. Although there are fights between father and son, but they will always love each other. At first, Charlie did not want to take care of Max, his son. He rather ‘sells’ max to his uncle because his auntie want to adopt him. But finally, he started to love max and willing to go to see Debra, Max’s auntie to ask her permission to bring Max to the robot competition. Charlie already missed Max when his auntie took him home.

In a nutshell, there are three moral values that we can learn from this movie which is never give up, be prepared for anything we do and learn about the love of a father and son.

p/s : my english assignment... hehe...
Read More
konsert seni diraja negeri perlis 2012

semalam, 7 mei 2012, telah berlangsung konsert seni diraja negeri Perlis 2012 sempena menyambut  hari keputeraan raja perlis ke-69. konsert ni dianjurkan oleh Universiti Malaysia Perlis dengan kerjasama kerajaan negeri perlis.. konsert tu bermula lebih kurang pukul 9.00 p.m dan tamat pada pukul 11.30 p.m.

aku terlibat dalam persembahan tarian malam tadi. meriah? agak meriah la kot. tapi aku dengar tak semeriah sambutan 2011 la.. artis jemputan semalam adalah M. Nasir. tak silap aku, beliau bawak 4/5 lagu la termasuk lagu raikan cinta dan lain-lain. lepas show tu, aku ngan kawan-kawan aku lari la nak kejar M. Nasir, nak ambik gambar la katakan... tapi apakan daya, tak sempat... huhu.. laju giler M. Nasir balik...

masa penutupan konsert, Duli Yang Maha Mulia Tuanku Raja Perlis, Tuanku Syed Sirajuddin Ibni Almarhum Tuanku Syed Putra Jamalullail dan Tuanku Raja Perempuan Perlis, Tuanku Tengku Hajah Fauziah Bt Al-Marhum Tengku Abdul Rashid diiringi Raja Muda Perlis, Tuanku Syed Faizuddin Jamalulaill selaku Canselor UniMAP dan Raja Puan Muda Perlis, Tuanku Hajah Lailatul Shareen Bt Dato Akashah Khalell serta Menteri Besar Perlis, Dato Seri Mat Isa Sabu dan Naib Canselor UniMAP,  Brigader Jeneral Dato' Prof. Dr. Kamarudin Hussin bersalam-salaman dengan peserta konsert yang terdiri daripada penyanyi, penari, pemain alat muzik orkestra dan staff-staff yang lain. perghh... tak sangka dapat salam raja Perlis dan raja muda perlis... huhu...

harapan aku, konsert seni diraja 2013 akan menjadi lebih meriah dan superb!! :)

Tuanku Raja serta Tuanku Raja Perempuan Perlis
semasa rehearsal... 

Read More
hahaha... baru-baru ni aku dengan 17 lagi kawan-kawan aku pegi tengok wayang... tengok filem apa? tentu la the avengers!! 


best ke?.. hhmmm... memang best+superb!! aku memang suka cerita berunsur fiksyen atau sama mengarut dengannya. aksi diorang memang mantap. aku suka part Thor berlawan dengan Tony Stark a.k.a Iron man. hahaha..  memang sama-sama handal.. part team the avengers lawan dengan kapal besar makhluk asing tu pun mantap. 

lawak dia pun memang tahap tak kering gusi la. watak tony stark memang lucu. dia kerja nak bahan orang je... hahaha.. lawak sarcastic beliau memang menjadi la. dah dekat penghujung cerita pun, hulk dah jadi agak lawak.. kahkahkah...

tapi plot cerita ni memang agak mudah untuk diramal.. part Loki kena tangkap; takkan senang je nak tangkap Loki? mesti beliau ada agenda kan? 

dan bila aku hayati betul-betul, aku dapati plot cerita ni hampir sama dengan Transformer; Dark of the moon. aku sorang je ke perasan?? kenapa aku kata sama?

1. ada satu alat yang memancar ke langit dari atas sebuah bangunan, alat tersebut ibarat portal yang menghubungkan bumi dengan planet lain. makhluk asing/robot masuk ke bumi melalui portal tu. 

2. ada kapal besar yang menyerupai binatang besar. kapal tersebut menjadi pengangkutan kepada makhluk asing/ robot. 

tu je la... ending cerita tu je agak sama... huhuhu...
kekurangan filem ni?
3D. aku menyesal giler sebab nonton filem ni dalam 3D. filem ni 3D dia tak cantik sangat, malah, membuatkan penonton pening. 3D filem ni tak menonjol sangat la.. tak semantap 3D captain amerika mahupun tron legacy. huhu... 

jalan cerita dia bagi aku sekejap sangat, dia banyak tumpukan dengan macamana ahli group tu bersatu kot.. entah la...

musuh tersangat lemah... aku bayangkan masa awal filem tu, makhluk asing tu kebal, tak kan mati... tapi rupanya lemah je pun. senang je nak kalahkan. even black widow yang takder kekuatan super pun boleh kalahkan diorang. lebih2 lagi villain utama iaitu loki, senang2 je dikalahkan oleh hulk. bukan susah sangat pun nak kalahkan beliau.. huhu~..
kesimpulan
berbaloi untuk ditonton... memang berbaloi gak la aku tunggu filem ni dari tahun lepas. huhu.. yang belum tengok tu, meh la kita mengimarahkan panggung wayang berdekatan. kah3..

Read More

hahaha... kepada rakan-rakan blogger lama aku, ingat tak lagi entri ni? hahaha... entri tu aku post semasa aku baru je jejakkan kaki kat Perlis ni.. hehehe... demam? aku sakit ke? tak la...
demam angry bird space pulok dah!!
kali ni angry baru dah dihasilkan, iaitu angry bird space. komen aku? superb.. game kali ni lebih mencabar sebab lebih banyak bermain dengan graviti dan ditambah lagi dengan penambahan karakter dengan fungsi yang berlainan.. hehe..

peranan : yang ni setahu aku, dia just kuat je... boleh runtuhkan blok-blog batu yang dirempuhnya. super strong. mengeluarkan bunyi serupa raksasa hutan... hahaha.. bunyi burung ni agak menakutkan...

peranan : meletupkan halangan yang dirempuhnya seperti bom. sama dengan burung hitam dalam siri angry bird yang lain.

peranan : menukarkan setiap halangan yang dirempuhnya (kayu, batu mahupun musuh) menjadi ais agar mudah dipecahkan oleh;

peranan : berkuasa memecahkan ais. mampu berpecah menjadi 3 burung kecil.

peranan : lebih kurang sama dengan burung hijau kat atas tu; merempuh halangan. tapi dia tak sekuat burung hijau tu.

peranan : sangat-sangat berguna dalam game ni sebab burung ni mampu melawan graviti sebelum dia melanggar sebarang halangan. korang boleh gerakkan burung ni ke mana saja korang nak. just perlu klik sasaran korang. 

hahaha.. overall, memang sangat mencabar dan best. aku habiskan game ni dalam sehari je... hehe..  kawan aku download free, tapi biasa la... dengan crack sekali.. tak tau la dia cilok kat mana.. huhu..

burung ungu sedang menjalankan tugas.. keh3..
bermain dengan graviti
p/s: mabuk main angry bird seharian... hahahaha...
Read More

ok2.. semua dah dok kalut dengan BERSIH 3.0 ni kan? gambar semua dah terpampang kat laman-laman web dan mana-mana laman sosial lain. kita sokong atau tidak, biar la kita sorang je yang tau. aku tengok ramai yang pergi perhimpunan bersih 3.0 tu.. tapi ingat para pelajar universiti, tolong la jangan join walau betapa kukuhnya pendapat anda mengenai bersih 3.0 ni. kita masih berada di bawah AUKU. jangan rosakkan masa depan kita. kalau nak join pun, tunggu lepas graduate.. 

ok, kat sini aku tak kritik dan aku tak sokong. bukan aku tak nak ambil tahu, tapi biar la aku sorang yang tau pendirian aku. disamping kita mengkritik mahupun menyokong, apa kata kita ambil tahu sikit maklumat tentang mengapa bersih 3.0 ni diadakan? 

bersih 3.0 diadakan kerana mereka berpendapat bahawa matlamat bersih 2.0 tidak tercapai. perhimpunan bersih diadakan untuk menuntut 8 tuntutan iaitu:

1. Bersihkan senarai undi

• Senarai undi harus dibersihkan dengan segera untuk menyingkirkan ‘pengundi hantu’ seperti orang yang telah meninggal.

• Pendaftaran pengundi automatik yang diselarikan dengan senarai Jabatan Pendaftaran Negara boleh menyelesaikan masalah pengundi hantu dalam jangka masa panjang.

2. Mereformasikan undi pos

• SEMUA pengundi seharusnya dibenarkan untuk mengundi melalui undi pos atau mengundi lebih awal sekiranya seseorang individu itu tidak dapat berada di kawasan pengundian semasa hari mengundi.

• Anggota polis dan tentera yang tidak bertugas harus mengundi seperti biasa pada hari mengundi.

• Undi pos mesti dijalankan dengan telus! Agen parti politik harus dibenarkan untuk memantau proses undi pos.

3. Gunakan dakwat kekal

• Penggunaan dakwat kekal boleh mengelakkan seseorang (atau pengundi hantu) daripada mengundi beberapa kali.

4. Masa kempen minima 21 hari

• Masa yang lebih panjang diperlukan untuk calon menyebarkan maklumat, terutamanya di kawasan luar bandar dan pedalaman. Contohnya, pilihanraya negeri Sarawak baru-baru ini diberi masa kempen 10 hari sahaja.

• Pada 1955, ketika era pemerintahan penjajah, pilihanraya mempunyai masa kempen sepanjang 42 hari. Manakala semasa Pilihanraya Umum ke-12 pada 2008, masa kempen 8 hari sahaja.

5. Akses media yang bebas dan adil

• RTM dan Bernama adalah agensi media yang dibiayai oleh kerajaan. Mereka sepatutnya memberi liputan yang seimbang dan adil untuk semua parti yang bertanding.

• Parti politik harus dibenarkan untuk membuat pengiklanan tanpa sebarang diskriminasi dan penapisan.

• Ini adalah mengenai keadilan! Semua media perlu memberikan hak untuk semua parti membalas kepada tuduhan-tuduhan negatif terhadap mereka.

6. Kukuhkan institusi awam

Institusi awam dan kakitangan kerajaan harus tidak berat sebelah dan menegakkan undang-undang dan demokrasi. Institusi awam harus direformasikan supaya bertindak secara bebas, menegakkan undang-undang dan melindungi hak asasi manusia.
Contohnya :

Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) hendaklah memastikan pilihanraya yang bebas dan adil.

Badan Kehakiman harus memelihara kebebasannya dan menegakkan kedaulatan undang-undang tanpa gentar atau memihak.

Peguam Negara perlu bertindak secara tidak berat sebelah dan mengutamakan kepentingan rakyat.

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia harus bertindak dengan adil dan menghentikan pendakwaan selektif dan penyalahgunaan kuasa.

Polis Di Raja Malaysia perlu bertindak secara profesional dalam melaksanakan tugas dan menegakkan kedaulatan undang-undang.

7. Hentikan rasuah

Rasuah adalah kegiatan mencuri dari rakyat untuk kepentingan peribadi. Rasuah menyebabkan orang kaya bertambah kaya dan golongan miskin semakin miskin.

Pembelian undi harus dihentikan!

Akta Kesalahan Pilihanraya 1954 mesti dikuatkuasakan.

8. Hentikan politik kotor

BERSIH 2.0 menuntut SEMUA parti politik untuk menghentikan politik kotor.

sumber
kesimpulan
itu la 8 tuntutan bersih 2.0, dan tuntutan itu mereka terus perjuangkan dalam bersih 3.0. ingat! tak berminat tak bermaksud kita tak perlu ambil tahu. at least kita tahu 8 tuntutan mereka. adakah mereka dapat capai 8 tuntutan mereka tu? kita tunggu dan lihat... :)

p/s : aku rasa dalam ramai-ramai orang yang berhimpun tu, mesti ramai yang nak ambik gambar je, then post kat blog. kah3..
Read More

dah lama tak join segmen... rindu lak nak bersegmen ni.. hehe... segmen by blogger dazzilurzzi... jom join!! klik gambar kat atas tu kalau nak join segmen ni k? segmen tamat pada 25/4/2012... cepat!! :)

Read More
google homepage today

Gideon Sundback? siapa Gideon Sundback? kalau kita tengok homepage google hari ni, kita akan nampak satu zip gergasi kat situ... haa.. apa kaitan Gideon Sundback dengan zip gergasi di homepage google tu?

hari ni google telah meraikan hari ulangtahun kelahiran Gideon Sundback yang ke 132 tahun. beliau dilahirkan pada 24 April 1880 di Ödestugu Parish, Jönköping County, Småland, Sweden dan meninggal dunia pada 21 jun 1954, iaitu ketika beliau berumur 74 tahun, di Meadville, Pennsylvania, United States. beliau adalah anak kepada Jonas Otto Magnusson Sundbäck dan Kristina Karolina Klasdotter

sekali lagi, siapa sebenarnya Gideon Sundback ni? beliau adalah manusia pertama yang mencipta zip di dunia ni. haa.. zip seluar korang, jaket korang, beg kesayangan korang, beliau la yang cipta. 

"Beliau meningkatkan jumlah elemen pengancing dari empat per inci sampai sepuluh atau sebelas. Penemuannya memiliki dua baris gigi berhadapan yang ditarik ke dalam satu bahagian dengan gelangsar, dan meningkatkan pembuka untuk gigi yang dipandu oleh gelangsar. Pada tahun 1914 Sundback mengembangkan sebuah versi baru dengan kode nama “No Hookless 2“, yang merupakan logam ritsleting modern seperti yang kita kenal sekarang ini. Atas penemuannya ini, beliau dihadiahkan paten Amerika Serikat no. 1219881 untuk “Fastener Separable” dikeluarkan pada tahun 1917."- ygmenarik.info

itulah sedikit kisah disebalik kejayaan beliau... jangan anggap remeh walaupun zip tu kecik je.. ingat senang ke nak buat? huhu.. susah woo... sekarang, apa kata korang cari pulak saper pencipta straw yang korang dok pakai untuk minum tu... saper?.. hehe.. korang cari la.. aku pun tak tau... :3

gideon Sundback
rekaan zip beliau

Read More
show? artis la sangat kan.. hahaha.. lebih kurang 2 minggu yang lepas, semua artis budaya UniMAP dan beberapa orang pelajar termasuk aku dihantar ke putrajaya untuk buat persembahan tarian sempena Seminar Pendidikan Melayu Antarabangsa (SePMA). 

artis budaya bawak banyak tarian gak la, tapi student cuma terlibat dengan 2 tarian; canggung dan mimpi laila.. mimpi laila ni shehab yang nyanyi, international student dari yaman... dia nyanyi, kitorang jadi backup dancer la... hehe... yang canggung tu pulak, kitorang gabung dengan pelajar dan artis budaya UKM.. seronok belajar canggung ngan diorang... lucu je... kah3...

tengah latihan... mana aku?? hahaha...
kitorang tinggal kat Presint 11.. huhu.. show pulak kat dewan persidangan depan istana kehakiman. kitorang student naik van dari Perlis ke Putrajaya woo... mau tak lenguh kaki.. huhuhu~... oh ya, ingat tak gambar aku yang ni;


gambar tu muncul kat entri ni... bangga sangat la kan dengan line kat rambut tu... hehehe... sebelum pegi putrajaya, line kat rambut tu dah hilang... aku buat la balik.. bila dah sampai UKM, terkejut giler la aku... apesal??

diorang buat line rambut design bendera Malaysia!!

perghhh... giler kentang la mereka buat bendera Malaysia kat rambut... aku pun segan la dengan line aku yang ciput tu.. rasa nak pakai songkok je masa tu... kah3... stail gak kot buat bendera Malaysia tu... hehehe...

kitorang balik ke Perlis agak rush.. kitorang balik malam lepas show tu.. aku rasa tu first time balik cepat... biasanya kena tunggu esok pagi lepas show baru la kitorang balik.. hhmmm... pelik2... tak kisah la.. yang penting show dah habis... penat kot.. huhu...

p/s : check out my new blog... :3 
Read More

doodle google hari ni sempena ulangtahun kelahiran Akira Yoshizawa yang ke-101. doodle tersebut adalah hasil karya Robert Lang, pembuat origami terkenal.

Akira Yoshizawa
so, siapa Akira Yoshizawa ni? Akira Yoshizawa (14 march 1911- 14 march 2005) diibaratkan seperti seorang grandmaster dalam bidang origami dan dah mencipta 50,000 model origami dan dah hasilkan 18 buku origami.

pada 1983, beliau dianugerahkan gelaran Order of the Rising Sun oleh maharaja Jepun iaitu Hirohito. gelaran tersebut adalah gelaran tertinggi yang boleh dianugerahkan untuk rakyat Jepun.

mari kita lihat sedikit karya menakjubkan daripada Akira Yoshizawa..





Read More
sekarang baru ada masa nak update pasal benda ni.. dah seminggu berlalu sejak program tu habis. program apa ni?

pada 2-4 mac 2012, Persatuan Mahasiswa/i Anak Sabah Sarawak atau PMASS Universiti Teknikal Melaka (UTeM) telah menganjurkan program khidmat bakti di rumah anak yatim Hembusan Kasih bertempat di Arau, Perlis. diorang ajak kitorang sekali A.K.A student UniMAP (Universiti Malaysia Perlis) untuk turut serta dalam program ni.

pelajar UniMAP yang join termasuklah 20+ pelajar program kejuruteraan alam sekitar dan 7 pelajar Sabah Sarawak UniMAP termasuk aku. hari pertama (malam), kitorang ada dinner kat Kuala Perlis. tujuan dinner tu nak bagi kitorang beramah mesra la ngan student UTeM tu sebelum program kat rumah anak yatim pada keesokan harinya.

aku risau gak. takut-takut tak dapat nak sesuaikan diri dengan student-student UTeM tu. tapi alangkah bestnya bila aku dapat tau ramai kawan-kawan aku dari kolej Matrikulasi Labuan dulu yang join program tu. laa.. diorang masuk UTeM rupanya.. huhu~..

then hari kedua kitorang pegi jalan-jalan kat wang kelian.. aku dah masuk sempadan Thailand dah!! akhirnya aku berjaya menjejakkan kaki di Thailand... huhu~.. lepas tu gua kelam, then makan kat anjung keli.. Sedap woo.. ingat, kalau korang pegi Perlis, cari la Anjung Keli. Keli kat situ memang terbaik! then bertolak ke rumah anak yatim.

kat rumah anak yatim tu, kitorang gotong-royong tolong bersihkan rumah tu, then kitorang buat sukaneka. best giler sukaneka dengan budak-budak tu.. hahaha.. huru-hara dibuatnya.. then kitorang bagi sumbangan beras dan lain-lain.

kitorang gak ada buat contest mewarna untuk budak-budak tu. budak-budak yang menang dapat la hamper. yeayy.. bila aku duduk di suatu sudut dan memerhatikan gelagat budak-budak yang penuh dengan senyuman dan gelak tawa, aku kagum. bagaimana mereka mampu menghadapi hari-hari mereka tanpa ibu bapa mereka.

semangat diorang sangat kuat.. mesti diorang sedih bila tengok budak-budak lain yang ada mak bapak. hhmmm... sebak siot masa tu.. terima kasih kepada penganjur program tu sebab kini, aku lebih menghargai ibu bapa aku lebih daripada sebelum ni. aku tak dapat bayangkan hidup aku tanpa mereka..

ok sambung cerita. then keesokan harinya, diorang ajak kitorang pegi Padang Besar, tapi kelas aku full la.. aku tak nak skip kelas dah sem ni.. kalau terpaksa skip pun, aku nak kurangkan.. sebab? atas faktor ni.. huhu~..

dan petang tu gak diorang bertolak pulang.. hhmm.. harap-harap dapat jumpa lagi lepas ni.. rindu nak lepak ngan diorang.. huhu~..

budak laki baju kuning tu student UTeM, Izzi
antara student UTeM yang join
kat Wang Kelian
hahaha.. nak gak letak gambar aku tuh.. huhu~.. tu je, bye.. :p
Read More

korang tau kan filem animasi Seefood yang tengah ditayangkan di pawagam sekarang? dah pegi nonton tak?.. hehe.. aku pegi nonton kat alor setar baru-baru ni. Seefood ni adalah filem animasi yang dihasilkan oleh negara Malaysia sendiri dan kini telah ditayangkan di 90+ negara lain di seluruh dunia.

bagi aku, animasi ni adalah permulaan yang bagus dalam industri ni. grafik stail, walaupun tak setanding dengan negara-negara eropah, namun aku nampak peningkatan dalam industri animasi Malaysia. aku yakin 3-4 tahun lagi, Malaysia boleh hasilkan animasi yang lebih superb!

pendapat aku? hhmmm.... menghampakan gak la.. cerita dia agak slow, dan bagi aku sangat teratur menyebabkan dia ambil masa yang lama untuk sampai klimaks. dialog pun agak boring dan background song pun agak hambar..

kalau ada 10 markah, aku bagi 4 kot.. tu just pendapat aku. tapi biasa la.. benda baru.. aku yakin semua ni boleh improve.. go Malaysia Go!!


Read More

bahasa inggeris dah menjadi sangat penting zaman sekarang ni. bahasa inggeris selalu digunakan dalam pembelajaran di sekolah, universiti, kolej, tempat kerja dan lain-lain. so, macamana kita nak memperbaiki kemahiran kita untuk berkomunikasi dalam bahasa inggeris?

1. gunakan bahasa inggeris dalam perbualan harian

setiap hari kita berbual dengan kawan-kawan, keluarga, bos dan pensyarah/cikgu. cuba libatkan diri dengan komuniti yang berkomunikasi menggunakan bahasa inggeris, atau ajak kawan-kawan kita untuk berkomunikasi dalam bahasa inggeris. rapatkan diri dengan cikgu bahasa inggeris/ pensyarah dan ajak mereka berbual. macam aku, aku mula biasakan diri untuk berkomunikasi dengan kawan-kawan cina dan india aku. diorang selalu berkomunikasi dalam bahasa inggeris. aku juga dapatkan kawan dalam kalangan pelajar foreigner. dah tentu mereka berkomunikasi dengan aku dalam bahasa inggeris. 

2. tonton filem atau siri TV dalam bahasa inggeris

bagi kanak-kanak yang baru nak belajar bahasa inggeris, bimbingan ibu bapa diperlukan dalam cara ni. yer la, filem inggeris sekarang ni banyak unsur yang tak bagus. cara ni bagus jugak sebab dia membantu mengajar kita untuk menyebut perkataan-perkataan inggeris dengan betul serta memberikan penggunakan ayat yang sesuai untuk satu-satu perkataan. bila dah selalu nonton cerita inggeris, cuba cabar diri untuk menonton filem inggeris tanpa membaca subtitle. belajar secara berseronok adalah satu cara pembelajaran gak.

3. dengar lagu-lagu inggeris

yang ni pun membantu gak. fungsi dia sama macam menonton filem inggeris. belajar berbahasa banyak menggunakan deria pendengaran. dengar lagu inggeris dan cuba nyanyikan lagu-lagu tersebut. ia juga membantu melancarkan bahasa inggeris kita. banyak perkataan-perkataan baru yang dapat dipelajari daripada lirik-lirik lagu. 

4. baca buku/novel inggeris

hahaha.. yang ni aku tak suka. membaca buku bahasa inggeris kadang-kadang memeningkan sebab banyak perkataan yang sukar difahami. kalau korang minat membaca, ok la. kalau macam aku? pergghh... tapi pastikan korang bawa kamus kalau korang lemah dalam vocabulary. kalau tak, buku tu just jadi bahan untuk buat korang tido je la~... kalau nak amalkan cara ni, aku baca komik Gempak dalam versi inggeris la. benda 

5. kerap menggunakan kamus

membaca kamus kini bukan sahaja terhad kepada pembelajaran di kelas mahupun rumah, tapi di mana-mana sahaja! tak semestinya korang nak bawak kamus setebal konkrit ke mana-mana. sekarang kan dah ada kamus elektronik seperti Besta dan lain-lain. selain tu, ada gak software kamus untuk handphone korang. biasakan menghafal 2-3 perkataan baru dalam sehari dan lihat hasilnya dalam sebulan. pasti ada peningkatan. :) insyaallah.

tu je la yang aku dapat kongsi dengan korang hari ni. bukanlah bermaksud untuk tidak memperkasakan bahasa melayu, tetapi kita juga perlu belajar bahasa lain untuk menjadi lebih maju dalam dunia yang dilanda arus pemodenan sekarang ni. k, chiow..
Read More
Next PostCatatan Terbaru Previous PostCatatan Lama Laman utama